EÚ chce vyšším prílevom turistov zlepšiť hospodárske vyhliadky Európy

07.11.2012 Celý región

Brusel 7. novembra (TASR) - Európska komisia (EK) dnes prijala strategické oznámenie, prostredníctvom ktorého chce preskúmať, akým spôsobom by vykonávanie a vývoj spoločnej vízovej politiky mohli pomôcť rastu v EÚ.

Odvetvie cestovného ruchu, v ktorom bolo v roku 2011 zamestnaných celkovo 18,8 milióna ľudí, sa stalo jedným z najväčších zamestnávateľov v EÚ a dôležitým hnacím prvkom hospodárskeho rastu a rozvoja. V roku 2011 zahraniční návštevníci minuli 330,44 miliardy eur. Najnovšie odhady naznačujú, že tieto údaje sa pravdepodobne v roku 2022 zvýšia na 20,4 milióna pracovných miest a 427,31 miliardy eur.

Uplatňovanie súčasných vízových pravidiel v plnej miere by mohlo zabezpečiť, že EÚ bude naďalej príťažlivou destináciou aj pre ďalších návštevníkov (štátnych príslušníkov tretích krajín), a že sa zároveň podporí hospodárska aktivita EÚ a vytváranie pracovných miest.

Cestovný ruch má značný vplyv na hospodárstvo ako také, keďže turisti platia za ubytovanie, stravu a nápoje, dopravu, zábavu, nákupy a podobne.

"Vzhľadom na súčasný hospodársky útlm by sme sa mali snažiť zvýšiť prílev turistov do Európy, pričom by sme mali zaistiť bezpečnosť na našich hraniciach," uviedla v tejto súvislosti komisárka pre vnútorné záležitosti Cecilia Malmströmová.

"Toto oznámenie pokladám za míľnik v tom zmysle, že komisia oficiálne uznáva význam zohľadňovania hospodárskych aspektov pri prijímaní rozhodnutí v oblasti vízovej politiky," uviedol komisár EÚ zodpovedný za priemysel a podnikanie Antonio Tajani.

Za posledné roky sa počet vydaných víz v EÚ výrazne zvýšil, pričom počet odmietnutí udelenia víz zostáva nízky. V roku 2011 bolo v členských štátoch EÚ a štátoch pridružených do schengenskej zóny vydaných 12 miliónov víz. Z toho približne 460.000 schengenských víz bolo iba pre Indiu. Aj počet víz vydaných v Číne sa výrazne zvýšil. Kým v roku 2008 to bolo 560.000 víz, vlani tento počet dosiahol 1.026.000. V Rusku bolo v roku 2011 vydaných približne 5.152.000 víz v porovnaní s 3.500.000 v roku 2007.

Podľa správy EK by však stále bolo možné urobiť viac pre zvýšenie prílevu turistov z tých krajín, ktoré majú veľký potenciál z hľadiska prílevu turistov, ako aj z hľadiska rastúcej kúpnej sily.
 

Vyberte región